Żurawinowe uroczysko
- 2024-07-22 A może herbata? Tradycyjnym sposobem na wzmocnienie organizmu, leczenie objawów różnych chorób od przeziębień poprzez bóle brzucha do leczenia ran było stosowanie naparów, w tym z suszonych owoców leśnych, ziół, liści drzew i krzewów, kwiatostanów a nawet kory drzew czy kłączy niektórych roślin. Od bardzo dawna panowało przekonanie, że żurawina jest bardzo skuteczna na obniżenie ciśnienia tętniczego, leczenia szkorbutu albo wspomaganie gojenia ran. W ramach realizacji działania utworzenie produktów lokalnych wioski przygotowujemy się do opracowania herbatki na bazie suszonej żurawiny z dodatkiem innych suszonych owoców i innych komponentów. czytaj dalej »
- 2024-06-24 Przetwory w tradycji W miejscowości Ciosmy żurawina zawsze stanowiła element jadłospisu zwłaszcza w postaci przetworów. Przetwory z żurawiny sporządzano tradycyjnie najczęściej w postaci przecierów z dodatkiem cukru i poddawano obróbce cieplnej. Zdarzały się chociaż rzadziej również przeciery przygotowywane na zimno, ale z dużą ilością cukru. Żurawina z uwagi na jej kwaśny smak z natury rzeczy wymaga dodatku dużej ilości cukru. Sporządzane bywały też przeciery z dodatkiem miodu i czosnku, które cieszyły się sławą z uwagi na zalety lecznicze. Dawniej z żurawiny sporządzano tez rodzaj zupy owocowej, która stanowiła dodatek do ziemniaków i spożywana była jako danie obiadowe. Niestety pozostała już tylko wiedza o tym pochodząca z opowiadań zasłyszanych w dzieciństwie przez dorosłych mieszkańców nie zachował się żaden przepis. Elementem ścieżek tematycznych są warsztaty kulinarne robienia przetworów z żurawiny. Jest to proces trwający znacznie dłużej aniżeli wypieki, stąd przeznaczony jest do grup odbiorców starszych. czytaj dalej »
- 2024-05-22 Kulinarne poszukiwania Jednym z efektów projektu ma być utworzenie i zarejestrowanie produktu lokalnego z wykorzystaniem lokalnego dobra jakim jest żurawina. Zadanie ważne i trudne polegające na zebraniu w środowisku lokalnym przepisów na przetwory i wypieki. W przypadku realizacji wioski tematycznej nastawionej na grupy odwiedzających, w tym dzieci i młodzieży szkolnej przygotowujemy się do prowadzenia warsztatów kulinarnych polegających właśnie na pieczeniu ciasta lub ciasteczek z żurawiną. W tym celu poszukiwane są przepisy aby dokonać wyboru tych, które mogą być przygotowywane w warunkach warsztatowych z udziałem dzieci. Do najpopularniejszych i najłatwiejszych do wykonania należą babeczki z dodatkiem mrożonej lub suszonej żurawiny, kruche ciasto z żurawinowym musem lub ciasto ucierane z dodatkiem żurawiny świeżej lub mrożonej. Analiza zebranych przepisów pozwoli wybrać a potem przetestować optymalny produkt w tym zakresie. czytaj dalej »
- 2024-04-25 Ocalić od zapomnienia Ważnym elementem wioski tematycznej jest zachowanie, udostępnianie i promowanie dziedzictwa historycznego miejscowości w formie izby pamięci składającej się z eksponatów zgromadzonych jako nieużyteczne przedmioty w gospodarstwach domowych a stanowiących lokalną spuściznę kulturową. Został sporządzony wykaz zebranych przedmiotów, z krótkim opisem przeznaczenia w niektórych przypadkach. Część jest przygotowywana do ekspozycji jako element ścieżek tematycznych. czytaj dalej »