Przetwory w tradycji
2024-06-24
W miejscowości Ciosmy żurawina zawsze stanowiła element jadłospisu zwłaszcza w postaci przetworów. Przetwory z żurawiny sporządzano tradycyjnie najczęściej w postaci przecierów z dodatkiem cukru i poddawano obróbce cieplnej. Zdarzały się chociaż rzadziej również przeciery przygotowywane na zimno, ale z dużą ilością cukru. Żurawina z uwagi na jej kwaśny smak z natury rzeczy wymaga dodatku dużej ilości cukru. Sporządzane bywały też przeciery z dodatkiem miodu i czosnku, które cieszyły się sławą z uwagi na zalety lecznicze. Dawniej z żurawiny sporządzano tez rodzaj zupy owocowej, która stanowiła dodatek do ziemniaków i spożywana była jako danie obiadowe. Niestety pozostała już tylko wiedza o tym pochodząca z opowiadań zasłyszanych w dzieciństwie przez dorosłych mieszkańców nie zachował się żaden przepis. Elementem ścieżek tematycznych są warsztaty kulinarne robienia przetworów z żurawiny. Jest to proces trwający znacznie dłużej aniżeli wypieki, stąd przeznaczony jest do grup odbiorców starszych.