2024-05-22

Jednym z efektów projektu ma być utworzenie i zarejestrowanie produktu lokalnego z wykorzystaniem lokalnego dobra jakim jest żurawina. Zadanie ważne i trudne polegające na zebraniu w środowisku lokalnym przepisów na przetwory i wypieki. W przypadku realizacji wioski tematycznej nastawionej na grupy odwiedzających, w tym dzieci i młodzieży szkolnej przygotowujemy się do prowadzenia warsztatów kulinarnych polegających właśnie na pieczeniu ciasta lub ciasteczek z żurawiną. W tym celu poszukiwane są przepisy  aby dokonać wyboru tych, które mogą być przygotowywane w warunkach warsztatowych z udziałem dzieci. Do najpopularniejszych i najłatwiejszych do wykonania należą babeczki z dodatkiem mrożonej lub suszonej żurawiny, kruche ciasto z żurawinowym musem lub ciasto ucierane z dodatkiem żurawiny świeżej lub mrożonej. Analiza zebranych przepisów pozwoli wybrać a potem przetestować optymalny produkt w tym zakresie.

 

» powrót

Razem dla rozwoju Ciosmów